Belgisk Vallhund / Tervueren

Den belgiska vallhunden är en frisk, medelstor, kvadratisk hund där tanke och handling är ett! I mankhöjd är en hane ca 62 cm och en tik ca 58 cm. Tillåtna avvikelsemått är –2 och +4. Längden skall vara densamma som mankhöjden. Normalvikt för en hane är ca 25–30 kg och för en tik ca 20–25 kg.

Belgarnas förfäder var vall- och vakthundar med egenskaper som gjorde dem eftertraktade i Europa. Rasen utvecklades tidigt till en allsidig bruks- och tjänstehund, väl lämpad för de flesta arbetsuppgifter. Dessa vallhundar fanns i olika varianter och år 1891 samlades en grupp belgarägare utanför Bryssel och bildade den Belgiska Vallhundsklubben. Det beslutades om en rasstandard och rasen delades upp i tre olika hårlagsvarianter:
• Långhår
• Korthår
• Strävhår

Standarden har sedan ändrats ett antal gånger till dess man kom fram till de fyra varianter som erkänns idag: Groenendael (svart långhår) var den första Belgaren som kom till Sverige i början av 50-talet. Tervueren (Röd med svart mask, långhår) kom några år senare medan den första Malinois (röd med svart mask, korthår) togs in 1974. Landets första Laekenois (röd, strävhår) kom 1984.


Användningsområde
Rasen är ursprungligen en vallhund, men är i dag en brukshund som passar till alla brukssportens grenar. Det är en mångsidig tjänstehund såväl som en utmärkt familjehund. Den passar bäst i en aktiv familj.

Hälsa
Den är en frisk och sund ras även om defekter givetvis förekommer. Följande ärftliga defekter ska särskilt observeras; höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED), osteochondros (bogskador), epilepsi, PRA och bakre polär katarakt (ögonsjukdomar) och kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklar). Samtliga defekter har i nuläget en förhållandevis låg spridning, varför de också är lätta att bekämpa utan att riskera alltför stora genetiska förluster på andra områden. Men vad man har kunnat se under senare år är att andelen hundar med ED fördubblats.

Egenskaper / Mentalitet
Rasen är vaksam och aktiv, mycket livfull och alltid redo till handling. Förutom sina medfödda anlag som vallhund har rasen också värdefulla egenskaper, som gör den till en utmärkt vakthund. Om så behövs, tvekar den inte att försvara sin ägare. Rasen förenar alla de egenskaper man kan önska av en vall-, vakt-, skydds- och tjänstehund. Dess livliga och vakna temperament och dess självsäkra sinne, utan någon rädsla eller aggressivitet, avspeglas i kroppshållningen och det stolta och uppmärksamma uttrycket i de gnistrande ögonen.

Pälsvård
Belgaren är inte en ras som kräver någon extrem pälsvård. Pälsen är konstruerad för att ”sköta” sig själv. Naturligtvis bör den badas när den blivit smutsig och borstas igenom någon gång i månaden samt vid fällning.

Övrigt
Besök gärna rasklubbens webbplats AFBV för mer information.